СЛОБОДА МИЋАЛОВИЋ
СЛОБОДА МИЋАЛОВИЋ


Слобода Мићаловић је једна од најпознатијих српских глумица. Рођена је 1981. године у Лесковцу. Студирала је глуму на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Предрага Бајчетића и Аните Маничић.

Прва важна улога коју је добила била је у позоришној представи “Коштана” Боре Станковића. Када је била студенткиња треће године редитељ Здравко Шотра је позива на кастинг за филм “Зона Замфирова”. Катарина Радивојевић и Слобода су се пријавиле за улогу Зоне која је додељена Катарини, а Слобода је тумачила споредну улогу Васке.

2003. глумила је у Шотрином остварењу „Илка“, а исте године почиње снимање серије „Мјешовити брак“ које је трајало до 2007. Са колегом Андријом Милошевићем добила је награду за најбољи телевизијски пар као Јелена и Бањо из ове серије.

Прву главну улогу добија 2008. године као Анђелка у телевизијској серији „Рањени орао“. Имала је гостујућу улогу Ванесе Тинтор у серији „Не дај се, Нина“ која је снимљена по лиценци једне од најпознатијих теленовела „Ружна Бети“.

Играла је и у позоришту, у мјузиклу „Чикаго“, затим у представама „Дон Крсто“, „Мирис кише на Балкану“, „Тре сорелле“, „Брод љубави“, „Брод за лутке“, као и улогу Елмире у Молијеровом „Тартифу“ за коју је на загребачком фестивалу Дани сатире добила награду „Златни осмех“. За 61. рођендан Југословенског драмског позоришта добила је награду за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“.

2009. године поново добија главну улогу у серији „Непобедиво срце“. Играла је улогу Аиде у серији „Јагодићи“, а 2015. тумачила је улогу Софије у серији „Чизмаши“. Игра једну од главних улога у филму Емира Кустурице „На млечном путу“.