МОНИКА БЕЛУЧИ
МОНИКА БЕЛУЧИ


После правног факултета и манекенске каријере, Моника Белучи је студирала глуму пре него што је започела глумачку каријеру 1990. године улогом у филму Vita Coi Fligi који је режирао Дино Риси (Dino Risi). Прву већу улогу је остварила 1991. године у филмиу La Riffa Франческа Лаудадија (Francesco Laudadio). Наредне године ју је Френсис Форд Копола (Francis Ford Coppola) ангажовао за улогу једне од Дракулиних невеста у свом филму Дракула (Bram Stoker’s Dracula).

После више улога одиграних у родној Италији, Моника Белучи одлази у Француску и постаје позната 1996. године улогом Лисе у филму Апартман (L’appartement) који је режирао Жил Минуни (Gilles Mimouni) и за коју је 1997. године добила Цезара за најперспективнију глумицу. Крајем ’90-их и почетком 2000-их остварује више запажених улога у француским филмовима, међу којима се нарочито истичу улоге Натали у филму Доберман (Dobermann) 1997. године у режији Јана Коунена (Jan Kounen), затим Клеопатре у филму Астерикс и Обеликс – Мисија Клеопатра (Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre), из 2002. године, као и улога Алекс у контоверзном остварењу Отпозади (Irréversible) из исте године који потписује Гаспар Ное (Gaspar Noé) а у коме су јој партнери били Венсан Касел (Vincent Cassel) и Албер Дупонтел (Albert Duponte).

Осим у Француској, Моника, која течно говори италијански, француски и енглески језик, наставила је да гради и међународну каријеру. Између осталог, у САД-у је снимала филмове са режисерима као што су Стивен Хопкинс (Stephen Hopkins), Под Сумњом (Under Suspicion) 2000. године, Антоан Фугуа (Antoine Fuqua), Јецаји сунца (Tears Under the Sun) 2003, као и са браћом Вачовски (Wachowski) у популарној „Матрикс“ саги – Матрикс 2 и Матрикс 3 (The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions) 2003. године. Наредне године јој је Мел Гибсон (Mel Gibson) поверио улогу Магдалене у свом филму Страдање Христово (The Passion of the Christ).

Од тада је Моника Белучи играла у преко 20 филмова и сарађивала са највећим режисерским именима као што су Бертран Блије (Bertrand Blier), Габријеле Мучино (Gabriele Muccino), Тери Гилијам (Terry Gilliam), Спајк Ли (Spike Lee), Паоло Вирзи (Paolo Virzi), Ребека Милер (Rebecca Miller), Ален Корно (Alain Corneau), Марина де Ван (Marina de Van), Филип Гарел (Philippe Garrel) и многи други. Године 2014. је одиграла улогу Мили Катене у филму Чуда (Le meraviglie) италијанске редитељке Алиће Рорвахер (Alice Rohrwacher) који је те године на Филском фестивалу у Кану освојио Велику награду.

Моника Белучи је 2015. године играла уз Данијела Крејга (Daniel Craig) у Спектри (Spectre) најновијем филму о тајном агенту 007 који је режирао Сем Мендез (Sam Mendes).