ЕМИР КУСТУРИЦА
ЕМИР КУСТУРИЦА


Емир Кустурица је српски редитељ рођен 1954. године у Сарајеву. Филмску режију завршио је 1978. године на Филмској академији у Прагу (ФАМУ). Његови студентски филмови су освојили више награда, а „Герника“ (1978) је победио на Фестивалу студентског филма у Карловим Варима.

По завршетку студија је режирао телевизијске филмове у свом родном граду. У дугометражној играној продукцији дебитовао је 1981. године филмом „Сјећаш ли се Доли Бел?“, који је награђен Златним лавом на Филмском фестивалу у Венецији за најбољи дебитантски филм.

Његов следећи филм „Отац на службеном путу“ (1985), једногласно осваја Златну палму на Филмском фестивалу у Кану, као и награду ФИПРЕСЦИ и номинован је за награду Америчке филмске академије „Оскар“ за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Године 1989. филм Емира Кустурице „Дом за вешање“ о продаји деце из Југославије на Западу, на Филмском фестивалу у Кану је освојио награду за режију. Његов први филм на енглеском језику, „Аrizona Dream“ у коме главне улоге играју Џони Деп, Џери Луис и Феј Данавеј награђен је Сребрним медведом на Филмском фестивалу у Берлину 1993. године. Филм „Underground“, горка надреална комедија о Балкану донео је Кустурици другу Златну палму на Филмском фестивалу у Кану 1995. године.

Његов филм „Црна мачка, бели мачор“, фарсична комедија смештена у ромском насељу на обали Дунава, осваја на Филмском фестивалу у Венецији 1998. године Сребрног лава за најбољу режију.

Кустурица је 2001. године режирао филм „Super 8 Stories“ документарни филм о групи „The No Smoking Orchestra“ чији је он члан.

Филм “Живот је чудо”, љубавна прича Србина и муслиманке током грађанског рата у Југославији ’90-их година прошлог века, имао је премијеру 2004. године на Канском фестивалу и исте године је освојио награду „Цезар“ за најбољи страни филм.

Емир Кустурица је 2005. године био председник жирија на Филмском фестивалу у Кану. Његов филм „Завет“ је имао премијеру на Канском фестивалу 2007. године.

Током 2007. године су Кустурица и Неле Карајлић припремали оперу „Време Цигана“. Премијерно је изведена у јуну 2007. године у париској опери Бастиља и наишла је позитивну реакцију критике.

Његов филм „Марадона“, документарац о аргентинској фудбалској звезди Дијегу Марадони је премијерно приказан на Филмском фестивалу у Кану 2008. године.